Elmadağ’ın kar kalitesi Alpler’e taş çıkartıyor

1.065

Başkentlilerin büyük bir kısmı, burunlarının dibindeki Elmadağ’dan habersiz durumda. Doğası, kar kalitesi ve yamaç eğimiyle İsviçre Alpleri’ni bile kıskandıracak güzellikteki Elmadağ Kayak Merkezi, Ankara şehir merkezine sadece 20 kilometre mesafede. Özel araçlarla 15-20 dakika içinde şehrin isli ve gürültülü havasından uzaklaşıp eşsiz bir manzarayla baş başa kalmak mümkün.

lmadağ Kayak Merkezi’nin telesiyej operatörü Asalettin Taşko, tam 40 yıldır kayak sevdalılarına hizmet veriyor. Tesisin kurulduğu 1962’den beri telesiyejin kumanda odasında bulunan Asalettin amca, emekli olduğu halde Elmadağ’ı bırakamıyor. Ankara’ya 20 kilometreyle sadece bir ‘taş atımı’ mesafede bulunan Elmadağ Kayak Merkezi, bakımsızlık ve ilgisizliğin burukluğunu yaşıyor. Parası olanlar kış mevsiminde İsviçre Alpleri’ne giderken, en az onlar kadar doğal kayak potansiyeli bulunan Elmadağ ise tenha bir dağ başını andırıyor. Elmadağ Kayak Merkezi’nin çalışır durumdaki tek telesiyeji, kayakseverleri her gün yaklaşık 900 metrelik pistin en uç noktasına çıkarıyor. 69 yaşındaki Asalettin Taşko, yapıldığından beri tek bir çivi dahi çakılmayan ve yenilenmeyen telesiyejle adeta kader birliği içinde. 1962 yılında tesislerde göreve başlayan Asalettin amca, tam 40 yıldır telesiyejin başında bulunuyor. Öyle ki, Asalettin amca 1997 yılında emekli olmasına rağmen, bembeyaz doğaya ve telesiyejine duyduğu sevgiye dayanamayarak tekrar görevine dönmüş. Emekliliğinin ardından bir süre evde yaşamaya çalışan Taşko, kendinden sonra oğlunun çalışmaya başladığı telesiyej tesisine her gün gelmeye devam ediyor.

İlerlemiş yaşına rağmen sportmen yapısıyla gençleri bile kıskandıracak kadar dinç ve sağlıklı görünen Taşko, karlar üzerinde her gün 7 kilometre yürüyor. Günlük olarak telesiyejin bakımını yapan Taşko, bir arıza olduğunda 900 metrelik karla kaplı dik yokuşu yürüyerek çıkıyor ve tamiratını yapıyor. Elmadağ’ın eteğindeki Yakupabdal köyünde oturan Taşko, ömürünü geçirdiği kayak tesislerinin eski günlerini özlüyor. 1990’lardan önce Elmadağ’ın çok daha fazla ilgi gördüğünü ve daha fazla insanın geldiğini belirten Taşko, hafta sonuna rağmen boş duran piste buğulu gözlerle bakıyor. 40 yıllık meslek hayatında pek çok politikacı, ünlü sanatçı ve yabancı elçileri telesiyejiyle piste çıkaran Taşko, “Buraya çok eskilerde Deniz Gezmiş gelirdi. Sporculardan da Naim Süleymanoğlu sık sık uğrar. Ünlü politikacılardan sanatçılara kadar kimleri ağırlamadık ki? En son geçen hafta Muhsin Yazıcıoğlu çocuklarıyla birlikte geldi.” diyor. Dağ başında, gürültülü bir makineyle birlikte 40 yıl geçiren Taşko, duygularını şöyle tarif ediyor: “Elmadağ ve bu telesiyej benim her şeyim. Bütün hayatım işte bunlar. Emekli olduktan sonra buralardan kopamadım, geri döndüm. Herhalde, ömrümün sonuna kadar da buralarda kalacağım.”

Başkent, yakınındaki ‘Alpler’den habersiz

Başkentlilerin büyük bir kısmı, burunlarının dibindeki Elmadağ’dan habersiz durumda. Doğası, kar kalitesi ve yamaç eğimiyle İsviçre Alpleri’ni bile kıskandıracak güzellikteki Elmadağ Kayak Merkezi, Ankara şehir merkezine sadece 20 kilometre mesafede. Özel araçlarla 15-20 dakika içinde şehrin isli ve gürültülü havasından uzaklaşıp eşsiz bir manzarayla baş başa kalmak mümkün. Ancak nedendir bilinmez Ankaralılar, sahip oldukları bu güzelliğin ya farkında değiller ya da ‘kayak bize ters iş’ diye düşünüyorlar. Oysa kayak zevki için İsviçre’ye, Avusturya’ya ya da Uludağ, Kartalkaya gibi Ankara’ya uzak bölgelere gitmeye hiç gerek yok. Üstelik duyduğunuzda ‘bu kadar da ucuz mu olurmuş’ diyeceğiniz ücretlerle tarifsiz bir hafta sonu geçirebilirsiniz.

Elmadağ Kayak Merkezi’nde Gençlik Spor İl Müdürlüğü, Hacettepe, Ankara ve Ortadoğu Teknik üniversitelerine ait tesisler bulunuyor. Üniversiteler, yataklı ve oldukça konforlu tesisleriyle öğrencilerine eşsiz imkanlar sunuyor.

Günübirlik gelecekler için Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün tesisleri de yeter. Kayağa yeni başlayanlar için Ankara Dağcılık Spor Kulübü’nün kayak hocaları eğitim veriyor. Kendinize ait kayak takımınız yoksa saatliği 4, günlüğü 15 milyon liraya komple bir kayak seti kiralanabiliyor. Asalettin amcanın kullandığı telesiyejle de sadece 1 milyon lira karşılığında kayak pistinin zirvesine çıkılabiliyor. Birkaç dakikada dağın zirvesine ulaşınca kendinizi Elmadağ’ın tatlı eğimine kaptırarak tarifsiz bir kayak zevki yaşamanız an meselesi. Aşağı inince tadı damağınızda kaldığı için bir kez daha telesiyejin yolunu tutuyorsunuz.

Kaymayı bilmiyorsanız da sorun yok. Elmadağ yine de sizin için eğlenceli aktivite sunuyor. En başta hızla ve düşmeden kayanları iç çekerek izlerken, arkadaşınızla beyaz kar denizi üzerinde kar topu oynayabilirsiniz. Kar üzerinde mangal keyfi de cabası. Yetmedi diyorsanız, at, eşek ya da katırlarla dağın çevresinde bir tur atmayı deneyin. Ardından, cafede küçük bir çay molası da çok iyi gidecektir.

‘Tesislerin moderleştirilmesi gerekiyor’

Çoğunluğu 1960’larda yapılan tesisler, Elmadağ’ın doğal güzelliği ve potansiyeli yanında yetersiz. Dağın doğal güzelliği karşısında adeta büyülenen vatandaşlar, tesislerin neden bu kadar bakımsız durumda bulunduğuna anlam veremiyor. Palandöken, Kartalkaya, Uludağ gibi pek çok kayak merkezini gezdiğini belirten Burçak Özkök, en az onlar kadar güzel olan Elmadağ’ın mutlaka bakıma ihtiyacı olduğunu düşünüyor.

Elmadağ Kayak Merkezi’nin en büyük eksiği, pist için kar ezme makinesinin bulunmayışı. Her kar yağışının ardından kayak hocaları pistin üzerinde sürekli gezinerek karı, kayak için uygun hale getiriyor. Kayak öğretmeni Mehmet Esen, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nün yapacağı küçük bir yatırımla Elmadağ’ın dünya çapında bir kayak merkezi haline getirilebileceğini ifade ediyor.

TÜRKİYE’NİN EN İYİ 10 KAYAK MERKEZİNDEN BİRİ

Elmadağ Kayak Merkezi Ankara ili sınırları

içinde, Elmadağ’ın kuzey yamaçlarında yer alıyor. Elmadağ’ın rakımı da 1.850 metre. Ağaçsız kayak pisti yaz aylarında alpin tarzı çayırlarla kaplanıyor. Karasal iklimin hüküm sürdüğü merkezde ocak-mart ayları arasında kayak yapılabiliyor. Kar kalınlığı ise ortalama 30-60 cm arasında. Türkiye’de kayak yapılacak en iyi 10 merkezden biri olarak gösterilen Elmadağ’ın yaklaşık 900 metrelik pisti, kolay ve orta zorluk derecelerine göre ikiye ayrılıyor. Pistin telesiyeji saatte 720 kişiyi tepeye çıkarabiliyor.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.